ВПЛИВ СІМ’Ї НА ПЕРВИННУ СОЦІАЛІЗАЦІЮ СХІДНОСЛОВ’ЯНСЬКОЇ МАЛОЇ ДИТИНИ - Окольнича, Тетяна Володимирівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
На основі аналізу етнографічних джерел ХІХ – початку ХХ століття розкрито вплив суб’єктів соціалізації на процес дорослішання та первинну соціалізацію малої дитини (до семи років). Установлено, що процес первинної соціалізації, за народними уявленнями, був важливим періодом щодо прилучення новонародженої дитини до мікросоціуму, формування в неї необхідних культурних ознак, а також символічного програмування гендерних ролей та ідентичностей. Виявлено, що поруч із природними соціалізаторами – матір’ю та батьком, бабусею та дідусем можна виділити групу одноліток і представників громади.