ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ ГОТОВНОСТІ ОФІЦЕРІВ ДО УПРАВЛІННЯ ЇХ ПІДРОЗДІЛАМИ В УМОВАХ СУМІСНОГО ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ З ПІДРОЗДІЛАМИ КРАЇН-ПАРТНЕРІВ УКРАЇНИ - МЕДВІДЬ, Михайло Михайлович; ПАВЛОВ, Ярослав Володимирович; МЕДВІДЬ, Юлія Іванівна; ТРОБЮК, Наталія Юріївна; ДЕМ’ЯНИШИН, Володимир Миколайович; АЛЕКСАНДРОВА, Ольга Олексіївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
Здійснено огляд заходів пов’язаних з підготовкою військових кадрів за результатами міжнародного співробітництва та за результатами проведених сумісних навчань з підрозділами інших держав. Висунуто гіпотезу про існування педагогічного впливу на формування та розвиток готовності офіцерів до управління їх підрозділами в умовах сумісного виконання завдань з підрозділами країн-партнерів України запропонованих педагогічних умов за компонентами готовності (мотиваційний – доведення вимог до персоналу військових підрозділів, який сумісно виконує завдання з підрозділами країн-партнерів України, доведення досвіду виконання сумісного виконання завдань з підрозділами країн-партнерів України (результати, причини виникнення проблем, шляхи їх вирішення); функціональний – формування й розвиток необхідних компетентностей: комунікативної, тактичної (лідерської), економічної, психологічної, соціальної; емоційно-вольовий – залучення особового складу до виконання завдань кейсів, до участі їх у військових міжнародних навчаннях. Пропонуються шляхи формування та розвитку готовності офіцерів до управління їх підрозділами в умовах сумісного виконання завдань з підрозділами інших держав. Визначено необхідність у підготовці кадрів за спеціальностями: «Менеджмент» (спеціалізація «Управління ресурсами у сфері безпеки і оборони»), «Психологія» (спеціалізація «Управління психологічним забезпечення у сфері безпеки і оборони», психологічне консультування») та «Соціальна робота» (спеціалізація «Управління соціальною роботою у сфері безпеки і оборони»). Подальші дослідження будуть присвячені експериментальній перевірці висунутій гіпотезі про існування педагогічного впливу на формування та розвиток готовності офіцерів до управління їх підрозділами в умовах сумісного виконання завдань з підрозділами країн-партнерів України запропонованих педагогічних умов за компонентами готовності.