РОЗВИТОК ПРИВАТНОЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ: РЕТРОСПЕКТИВА ТА ПЕРСПЕКТИВА - СИДОРЕНКО, Олена Леонідівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2019)
У статті узагальнено досвід становлення та розвитку приватної вищої освіти на території України в історичній ретроспективі та на сучасному етапі. Простежено тяглість традицій приватної ініціативи в розвитку вітчизняної освіти від часів Київської Русі до сучасності. Визначено основні типи приватних вищих навчальних закладів, які існували на території України в період активної розбудови системи вищої освіти, а саме наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття (університетського типу, медичні, педагогічні, сільськогосподарські, мистецькі, комерційні та політехнічні). Проаналізовано умови становлення приватного сектору вищої освіти після проголошення незалежності України. Окреслено особливості діяльності сучасних приватних закладів вищої освіти.