ЕКОЛОГІЧНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ЯК ПЕРЕДУМОВА СТАНОВЛЕННЯ СУЧАСНОГО ФАХІВЦЯ - КЛЮЧКА, Світлана Іванівна; СТАРОВОЙТЕНКО, Наталія Василівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2019)
Сучасні виклики життя, пронизані надмірним техногенним навантаженням, важко переоцінити. Тому, в центрі уваги професійної підготовки виступає екологічно компетентна особистість, відповідальна за збереження навколишнього середовища. Акцент здійснюється на формуванні усвідомленої активної життєвої позиції майбутнього фахівця, відповідального за наслідки техногенного впливу виробничої діяльності. Формування професійної компетентності забезпечується шляхом компетентнісного підходу, який розглядається, як спрямованість освітнього процесу на формування та розвиток ключових (базових, основних) і предметних компетентностей особистості. Компетентнісний підхід в освіті пов’язаний з особистісно орієнтованим і діяльнісним підходами до навчання, оскільки стосується особистості й може бути реалізованим і перевіреним тільки в процесі виконання певного комплексу дій. Структура екологічної компетентності включає базові компетенції та охоплює цілий комплекс взаємопов’язаних компонентів, умов, факторів, способів природоохоронної діяльності особистості, сучасних виробничих вимог. Як результат відбувається становлення екологічної компетентності студента інженерного спрямування.