АУКОВО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ ЗАСОБАМИ ХУДОЖНІХ ТЕКСТІВ - ЯКУБОВСЬКА, Марія Степанівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2019)
На цей час надзвичайно важливою є проблема формування мовленнєвої компетентності студентів, оскільки дуже часто в умовах вищої професійної школи зустрічаємося із фактами, коли вихованці знають теоретичний мовний матеріал, але їхні знання не переростають у вміння. Це пояснюється системою вступних випробувань, коли абітурієнт розв’язує механічні мовні тестові завдання, але не має можливості показати свої мовленнєві навики. Механічні знання не стають алгоритмом мовленнєвих навиків. Мовленнєва компетенція перебуває у тісному взаємозв’язку із культурологічної компетенцією і складає основу культурологічного простору сучасності, який є важливим складником у формуванні гуманітарної безпеки суспільства. Тому в умовах вищої професійної школи формування мовленнєвої компетентності студента стає важливим складником його професійного становлення. Мета дослідження: розробити методику формування мовленнєвої компетентності студентів на основі використання художніх текс тів сучасності, які сприятимуть когнітивному, психолого-емоційному становленню особистості студента, що є важливим підґрунтям для формування мовленнєвої компетентності людської індивідуальності; проаналізувати системне еволюційне осмислення розвитку особистості сучасних студентів та варіативні технології забезпечення основ культурологічної освіти майбутніх професіоналів-фахівців. Матеріали і методи дослідження: під час дослідження було використано компаративний, історико-логічний, синергетичний методи. Зазначений методологічний підхід дозволив проаналізувати системне творення формування мовленнєвої компетентності студентів як складової загальної культурологічної освіти сучасної інноваційної людиноцентричної педагогіки. Результати дослідження. На основі формування науково-методичних засад мовленнєвої компетенції студентів проаналізовано проблеми синенергетичної взаємодію між становленням духовно-екзистенційного світу людської індивідуальності та формування сучасного культурологічного простору. Як показує дослідження, розвиток освіти перебуває у прямій залежності від становлення та розвитку гуманітарної безпеки суспільства, а формування мовленнєвої компетентності студентів – самоспрямований процес, завдяки якому вихованці сучасної професійної школи трансформують свої інтелектуальні можливості у вміння, які, завдяки своїй культурологічній парадигмі, інтегруються у духовні процеси суспільного буття. Це архетип сучасної освітньої діяльності, який студенти використовують для керування і організації своїх знань і перетворення їх у переконання, які потрібні для навчання. Такий інноваційний процес постійного навчання (навчання упродовж життя) поєднаний із духовним вдосконаленням засобами культурологічного розвитку особистості.