РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМУНІКАЦІЇ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ЕКОНОМІКИ - ХАРЧЕНКО, Інна Іванівна; УДОВИЧЕНКО, Ольга Миколаївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Статтю присвячено розкриттю практичних аспектів формування культури професійної комунікації майбутніх фахівців з економіки. У країнах із розвинутими освітніми системами становлення та розвиток професійної культури фахівця пов’язують передусім із формуванням комунікативної культури, яка відображає не лише досконале володіння мовою на вербальному й невербальному рівнях, а й здатність спілкуватися, дотримуючись певних морально етичних норм з урахуванням психологічних особливостей співрозмовника. З огляду на це культуру професійної комунікації доцільно розглядати як одну з головних компонент професійної культури фахівців. Тому є потреба розробити та експериментально обґрунтувати модель формування культури професійної комунікації майбутніх фахівців з економіки у ЗВО під час вивчення фахових дисциплін з опорою на цифрові технології. Мета статті – представити кількісний та якісний аналіз результатів формування культури професійної комунікації майбутніх фахівців з економіки у ЗВО у процесі професійної підготовки з опорою на цифрові технології. Формувальний етап педагогічного експерименту здійснювався протягом 2017–2019 рр. При цьому досліджувалася взаємодія компонентів моделі формування культури професійної комунікації майбутніх фахівців з економіки для доведення її ефективності. Під час визначення рівнів сформованості культури професійної комунікації майбутніх фахівців з економіки у ЗВО у процесі професійної підготовки ми спиралися на такі показники, як рівень мотивації та особистісно ціннісне ставлення (ціннісно мотиваційний критерій), обсяг знань (когнітивний критерій), рівень мовної та мовленнєвої підготовленості (діяльнісний критерій), рівень самоаналізу і знання основ професійного спілкування та психології спілкування (поведінково-мовленнєвий критерій).