ПРАКТИКА СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ У СФЕРІ ЗДОРОВ’Я (НА ПРИКЛАДІ ДІЯЛЬНОСТІ НЕДЕРЖАВНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ м. ЛЬВІВ) - НАЗАР, Наталія Іванівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
На основі аналізу наукових джерел розкрито поняття соціальної роботи у сфері здоров’я та представлено сучасну характеристику такої практики, зокрема, на прикладі діяльності недержавних організацій. Мета дослідження – виявлення особливостей соціальної роботи – що реалізується «Благодійною організацією «100% життя» м. Львів» у сфері охорони і збереження здоров’я населення. Методи дослідження: аналіз, порівняння та синтез наукової літератури; інтерв’ю із працівниками організації та самоаналіз діяльності автора статті, що зумовлено особистим досвідом роботи в досліджуваній організації. Аналіз практики соціальної роботи у сфері здоров’я показав, що метою роботи соціальних працівників організації є формування навичок і набуття знань у зв’язку зі зміною стилю життя з ВІЛ-статусом, зміна ставлення до свого здоров’я та усвідомлення необхідності постійного контролю за здоров’ям, пошук ресурсів як внутрішніх, так і зовнішніх на випадок настання кризових ситуацій, що пов’язані зі здоров’ям. Результат роботи соціального працівника – клієнт, що готовий брати відповідальність за своє здоров’я. Уся ця діяльність на користь клієнта називається здоров’єзбережувальною та є ключовою у практиці соціальної роботи у сфері здоров’я.