ІННОВАЦІЙНІ ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ДОШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ: ПЕРЕВАГИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ - ШАХІНА, Ірина Юріївна; САДОВА, Діана Володимирівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Висвітлено особливості використання інноваційних педагогічних технологій у сучасних закладах дошкільної освіти. Окреслено переваги та доцільність використання окремих педагогічних технологій з опорою на власний досвід. Інновація розглядається як процес освоєння нововведення (нового засобу, методу, методики, технології, програми тощо), що характеризує пошук, упровадження в освітній процес і творче переосмислення ідеальних методик і програм, що спрямовані на розвиток здібностей особистості дитини. Інноваційні педагогічні технології в контексті сучасної дошкільної освіти розглядаються за різним змістом, як: інструментарій; цілеспрямоване використання об’єктів, подій та відносин у виховному процесі; система інноваційних методів, способів і засобів навчання, виховання і розвитку особистості дитини в сучасних соціокультурних умовах і ін. Опираючись на власний досвід зазначено, що інноваційні технології в дошкільній освіті використовуються, в першу чергу, для підвищення якості послуг, що надаються, для реалізації зростаючих запитів батьків. Особливий інтерес представляють технології організації цілісного освітнього процесу на основі методу проектів. Широко використовуються сучасні інформаційні технології: мультфільми, дитячі розвиваючі комп’ютерні ігри, мультимедійні презентації, інтелектуальні карти знань, інтерактивні плакати та ін. Не менш привабливими в контексті їх використання є ігрові інноваційні технології, які є «фундаментом» усієї дошкільної освіти. Специфічною є технологія проблемного навчання, як спроба навчити дитину самостійного пошуку, розвивати пізнавальні та творчі здібності. Описана технологія самостійного розвитку, як різнобічний розвиток дитини, виховання її самостійності, возз’єднання світу предметів і розумових дій у свідомості дитини. Таким чином, досліджуючи проблему використання педагогами дошкільних установ сучасних педагогічних інноваційних технологій ми розглядаємо не тільки вміння застосовувати описані технології, але й те, що вони є однією з найважливіших умов професійного вдосконалення. З’являються нові можливості для реалізації дидактичних принципів індивідуалізації і диференціації навчання та виховання дітей дошкільного віку, що позитивно впливає на розвиток їх пізнавальної діяльності, творчої активності і свідомості.