СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК МЕДСЕСТРИНСЬКОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ (90-ТІ РОКИ ХХ – ПОЧАТОК ХХІ СТ.) - КИР’ЯН, Тетяна Іванівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Статтю присвячено розкриттю процесу становлення медсестринської освіти та її роз-витку за часи незалежної України. Вказано, що у 90-х роках минулого століття підготовка медсетринських кадрів здійснювалася за основ-ними чотирма принципами, сформованих ще за часів Радянського Союзу, які вимагали, щоб система охорони здоров’я носила державний характер, мала профілактичне спрямування, заохочувала населення до охорони здоров’я держави, пропагувала ідеї єдності наукової медицини і здоров’язбережувальних профілактичних заходів. У ході дослідження було з’ясовано, що підготовка медичних сестер на початку 90-х років здійснювалася в два етапи, перший з яких охоплював додипломний період навчання у медичних училищах та післядипломну освіту на курсах підвищення кваліфікації. У 1993 році в Україні вперше запроваджується ступенева медична освіта. У статті описано основні віхи запровадження ступеневої медсестринської освіти у вищих освітніх закладах, починаючи з медичного училища і завершуючи класичними та меди-чними університетами. Підготовкою медичних сестер, крім медичних училищ, стали займа-тися коледжі, медичні академії, інститути та університети. Училища та коледжі перевели до системи вищої освіти. Здобувачі медсестринської освіти отримали право продовжити своє навчання в бакалавраті та магістратурі. Акцентовано увагу на розширенні професійних функцій медсестри-бакалавра та медсестри-магістра у зв’язку із прийняттям нових Галузевих стандартів та Стандартів вищої освіти України. Вказано на проблему формування у майбутніх медичних сестер крім професійної компетеності і на вироблення в них управлінської, особливо це стосується випускників магістратури за спеціальністю 223 Медсестринство, оскільки вони одержують право на посаду старшої та головної медсестри, медсестри-координатора, заступника головного лікаря з медсестринства.