ДИДАКТИЧНІ ПРОБЛЕМИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ВИКОРИСТАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ІГРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - ХІМЧУК, Ліліана Іванівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Сучасні виклики, які стоять перед педагогіч-ною спільнотою України та світу, вимагають від педагогів здатності здійснювати професійну діяльність не тільки в умовах безпосереднього контакту в школі, але й в умовах змішаної й онлайн освіти, використовуючи нові цифрові технології залежно від соціальної ситуації. Стаття присвячена актуальній та соціально значущій проблемі навчання майбутніх вчите-лів початкових класів реалізувати цифровий ігрово-орієнтований підхід у своїй професійній діяльності. У статті схарактеризовано комп’ютерні іг-ри, які можна використовувати під час вивчен-ня різних навчальних дисциплін як засіб збага-чення досвіду учнів в умовах змішаної й онлайн освіти. Відповідно досліджень американських науковців високоякісні комп’ютерні ігри мають великі можливості для навчання й розвитку особистості, впливають не лише на пізнаваль-ну активність учнів, але діють і на їх афекти-вну сферу, формують при цьому емоційно-почуттєве ставлення до життя, навчають взаємодіяти зі світом й іншими людьми. Про-думано підібрані комп’ютерні ігри сприяють розвитку системного й критично мислення, цифрових і креативних, колаборативних і ко-мунікативних умінь, вчать розв’язувати про-блемні завдання, стимулюють процеси самов-досконалення й саморегуляції. Заявлено про потребу хороших навчальних ігор на українсь-кому ринку освітніх послуг. За результатами дослідження проведеного на базі ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» встано-влено, що рівень обізнаності майбутніх учите-лів використовувати комп’ютерні ігри для на-вчання учнів молодшого шкільного віку підвищи-вся після внесення, до професійно-освітнього змісту, питань щодо організації цифрової ігрової діяльності. Запропоновано дидактичні рекомендації з умов застосування комп’ютерних ігор в змішаній та онлайн освіті. У статті наголошується, що вченими дове-дено високу педагогічну ефективність і доціль-ність використання комп’ютерних ігор. На-вчання студентів використовувати комп’ютерні ігрові технології є дієвим засобом для подолання дидактичного формалізму в он-лайн освіті та уможливлює представлення навчального змісту в цікавому форматі для учнів, забезпечуючи його особистісну значу-щість і привабливість для кожного школяра. Автор підкреслює, що настав час для зосере-дження на підготовці фахівців в області ігрового проєктування й ігроцентрованого навчання, на геймізації педагогічної освіти. Потрібна підт-римка педагогічних кадрів, щоб допомогти за-безпечити прогрес у розробці й використанні цифрових ігрових освітніх інструментів для навчання учнів і студентів XXI століття.