НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ МОВНОЇ ОСВІТИ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХХ – ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ - ЧЕВЕЛЮК, Маріанна Вікторівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Проаналізовано нормативно-правові засади з питань мовної освіти початкової школи у Ве-ликій Британії другої половини ХХ – початку ХХІ століття. Здійснено порівняльний аналіз та оцінювання змісту правових норм регулюючих документів у сфері мовної освіти початкової школи у країні. Оглянуто перспективні напрями вдосконалення законодавчої бази для ефективного вирішення проблем мовної ситуа-ції у Великій Британії. Динамічний розвиток мовної освіти учнів початкової школи у країні відбувається за підтримки Департаменту освіти (Department for Education) на основі нау-ково обґрунтованих концепцій з урахуванням досвіду надання освітніх послуг школярам Ве-ликої Британії. Система освіти орієнтована на забезпечення учбового процесу у молодшій шко-лі з урахуванням новітніх досягнень науки, участь педагогічних робітників у науковій дія-льності в умовах інформатизації суспільства та розвиток нових наукових технологій.    У статті спостерігається чіткий хронологічний розвиток нормативно-правових засад, умови їх виникнення, чіткий план, якого мали дотриму-ватися всі учасники учбового процесу, та конт-роль виконання з боку місцевої влади. Норма-тивно-правові засади мовної освіти початкової школи у Великій Британії другої половини ХХ – початку ХХІ століття  знайшли своє відобра-ження у фаховій літературі. Однак, питання державного регулювання мовної освіти учнів початкової школи Великої Британії залиша-ються недостатньо вивченими, що і зумовлює актуальність нашого дослідження.