ПЕДАГОГІЧНА СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ БАКАЛАВРІВ ДО СПЕЦІАЛЬНОЇ ОСВІТИ У ЗВО - ГАЛАЙКО, Юлія Анатоліївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Досліджені теоретичні засади формування професійної компетентності майбутніх бака-лаврів спеціальної освіти в системі універси-тетської підготовки. На основі визначених кон-цептуальних засад побудовано модель системи формування професійної компетентності, яка є сукупністю структурних (мета, зміст, ре-зультат) і функціональних (принципи, підходи, засоби) компонентів. Виявлені наукові підходи та принципи у процесі формування професійної компетентності, які зумовлюють здатність і готовність студентів до опанування змістом навчальних дисциплін згідно освітньо-професійної програми спеціальності 016 «Спеці-альна освіта». Обґрунтовано, що процес форму-вання професійної компетентності доцільно організовувати у єдності трьох взаємо-пов’язаних і взаємообумовлених складників: мотиваційно-ціннісного, когнітивного, операцій-но-діяльнісного та рефлексійного. Встановлено, що процес формування професійної компетен-тності майбутніх бакалаврів спеціальної освіти є наскрізним і проходить у три етапи: під-готовчий (І-ІІ курси на першому рівні вищої освіти); фактичний (ІІІ-ІV курси на першому рівні вищої освіти); праксеологічний (І-ІV курси на першому рівні вищої освіти).