МЕТОДИКА РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ, ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ЇЇ ПРОЦЕДУР ТА ЗАХОДІВ У ВИЩОМУ ВІЙСЬКОВОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ - МЕДВІДЬ, Михайло Михайлович; ТРОБЮК, Володимир Іванович; ЧЕРНІЧЕНКО, Інна Юріївна; Д᾽ЯЧЕНКО, Олександр Анатолійович; ХОМЯКОВА, Варвара Іванівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
За результатами проведеного дослідження визначено методику розвитку системи внут-рішнього забезпечення якості ЗВО, особливості здійснення її процедур та заходів у ВВНЗ. Складовими методики розвитку системи внутрішнього забезпечення якості ЗВО є: вхідні дані (існуючі вимоги до системи внутрішнього забезпечення якості ЗВО); визначення струк-турних підрозділів, відповідальних за процедури і заходи системи внутрішнього забезпечення якості; реагування на виявлені недоліки; розви-ток культури якості в академічній спільноті ЗВО; забезпечення підвищення кваліфікації пе-дагогічних, наукових і науково-педагогічних пра-цівників, у тому числі з питань розвитку сис-теми внутрішнього забезпечення якості ЗВО. Схема методики розвитку системи внутріш-нього забезпечення якості ЗВО є циклічною. Наявність циклічності залежить від появи но-вих вхідних даних та від виявлення нових недо-ліків. Особливості здійснення процедур та заходів системи внутрішнього забезпечення якості у ВВНЗ полягають в наявності обмежень щодо оприлюднення інформації з питань кадрового забезпечення на офіційному веб-сайті ЗВО та на інших ресурсах; перевірки праць працівників та здобувачів, які містять інформацію з обме-женим доступом, на наявність академічного плагіату; забезпечення підвищення кваліфікації педагогічних, наукових і науково-педагогічних працівників за кордоном (обмеження щодо ака-демічної мобільності); обмеження щодо оприлюднення інформації з питань мате-ріально-технічного забезпечення на офіційному веб-сайті ЗВО та на інших ресурсах; у збиранні, аналізі інформації щодо кар’єрного шляху усіх випускників. Не всі експерти, які залучаються до експертизи освітніх програм ВВНЗ, знають зміст нормативно-правових актів про особли-вості організації освітнього процесу у ВВНЗ. Тому не на всі зауваження та пропозиції, сфор-мульовані під час акредитацій, відбувається реагування.