МЕТОДИЧНИЙ КОМПОНЕНТ СИСТЕМИ СТУПЕНЕВОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКИХ СИЛ - ШЕВЧЕНКО, Руслан Іванович (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
На підставі аналізу нормативно-правових документів та наративних джерел щодо здійс-нення ступеневої освіти в закладах освіти вио-кремлено методичний компонент як один із структурних компонентів системи ступеневої підготовки майбутніх офіцерів Військово-морських сил у вітчизняних закладах вищої військової освіти та представлено його харак-теристику в контексті основних положень Типового базисного навчального плану підготов-ки командного складу у системі спеціальної військової освіти. Відповідно до мети статті (виокремити та окреслити методичний ком-понент системи ступеневої підготовки майбу-тніх офіцерів Військово-морських сил) зазначе-но, що методичний компонент разом із профе-сійним військово-морським, лідерським, мовним (комунікативним), інформаційно-аналітичним є структурними компонентами системи сту-пеневої підготовки майбутніх офіцерів Військо-во-морських сил. Методичний компонент пе-редбачає розробку та впровадження технологій і методик виконання поглиблених навчальних завдань і програм навчальних курсів спеціальної військової освіти для підготовки командного складу, що є важливим елементом зміцнення оперативної сумісності між збройними силами країн-членів НАТО та країн-партнерів. Окрес-лено основні принципи, які складають основу проектування технологій / методик підготовки майбутніх офіцерів Військово-Морських Сил в умовах ступеневості освіти. Зазначено етапи системи спеціальної військової освіти та їх розділи: «Професія кадрового військового», «Командування, командні навички та етика», «Оборонні дослідження і проблеми забезпечення безпеки». Й надано характеристику кожного з них. Зазначено, що методичний компонент являє собою комплекс методичного забезпечення освітньо-професійної підготовки майбутніх військово-морських фахівців, який передбачає технології, методики та змістовий блоковий / модульний розподіл інформаційного контенту, що супроводжується практичними та контрольно-рефлексивними завданнями поглибленого типу (ускладненими) задля фор-мування необхідних професійно-прикладних компетентностей