МУЛЬТИМЕДІА ТА МУЛЬТИМЕДІЙНА (ЦИФРОВА) КУЛЬТУРА: СИНЕРГЕТИЧНИЙ ЕФЕКТ ЗАСТОСУВАННЯ В ОСВІТІ - БОРОВИК, Тетяна Михайлівна; УСТИЧЕНКО, Світлана Володимирівна; ГРИГОРАШ, Олександр Анатолійович (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2021)
У статті розглянуто мультимедіа як поняття та як технологію, наведено її характеристики. Обґрунтовано ефективність використання мультимедійних технологій як допоміжного навчального засобу в освітньому процесі, названо переваги та недоліки, а також їх вплив на формування мультимедійної (цифрової) культури здобувачів освіти. Проаналізовано процес цифровізації освіти та визначено освітні платформи, які цьому сприяють. Зазначено, що застосування мультимедійних (цифрових) технологій в освіті має синергетичний ефект при формуванні інформаційно-комункаційних, цифрових компетентностей майбутнього конкурентоздатного фахівця, затребуваного на ринку праці та побудові синергетичної моделі «освіта-суспільство-бізнес». Визначено місце України в глобальному індексі цифрової конкурентоспроможності за субіндексами рівень технологій, розвиток технологій та ІТ інтеграція в глобальний простір.