ВИХОВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ТА ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СУЧАСНОЇ ОСОБИСТОСТІ – ПРОЦЕС ВІДРОДЖЕННЯ НАЦІЇ - ХАРКІВСЬКА, Алла; ХАРКІВСЬКИЙ, Валерій (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2021)
Окреслюються шляхи нового погляду на сучасний процес виховання громадянської та правової відповідальності в особистості. Наголошується на тому, що громадянське та правове виховання в Україні зумовлює процес відродження нації який сприяти формуванню соборності України, що є українською національною ідеєю. Автори приходять до висновку, що стати відповідальним активними громадянами, особистість має розвивати не лише знання й розуміння політичної та правової системи та інститутів, а й володіти такими навичками, як: формулювати, комунікувати й відстоювати власну думку, бути впевненими в собі, розвивати емпатію, бути готовими діяти чи утримуватися від необдуманих дій у ситуації невизначеності, співпрацювати з різними людьми, поважати себе й інших.