ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ АУДИТИВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ: ТРУДНОЩІ АУДІЮВАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ - ВОВК, Олена (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2021)
Метою статті є висвітлення таких методичних питань, як труднощі аудіювання та ефективні стратегії їх подолання. Зокрема, аналізуються мовні, соціолінгвістичні та соціокультурні труднощі сприйманої інформації, труднощі, зумовлені умовами аудіювання, особистісними характеристиками мовця і слухача, а також контентом тексту. Серед стратегій, які можуть допомогти студентам подолати означені труднощі, виокремлено метакогнітивні, когнітивні та соціо-афективні плани дій. Ці стратегії мають високий ступінь ефективності під час навчання аудіювання. Підкреслюється думка про те, що проблеми, з якими можуть стикнутись студенти під час сприйняття іншомовного тексту, можуть значно загальмувати й уповільнити набуття студентами аудитивної компетенції, тому виникає нагальна потреба розглянути ці проблеми й запропонувати та схарактеризувати стратегії, які сприяють розвитку загальної аудитивної здатності суб’єктів пізнання. Ефективність запропонованих стратегій, спрямованих на подолання труднощів аудіювання, була перевірена в педагогічному експерименті, адаптованому для студентів, які спеціалізуються в галузі іншомовної середньої освіти. Експериментально доведено, що раціональне поєднання застосовуваних стратегій може допомогти студентам подолати труднощі слухання іншомовного тексту і значно поліпшити результати аудіювання. Відповідно, означені стратегії сприяють розвитку аудитивної здатності тих, хто навчається, що є порогом, за яким студент може зрозуміти 75 % прослуханого тексту. Аудитивна здатність часто слугує індикатором здатності слухача розуміти усне мовлення. Вона також є основою для розвитку аудитивної компетенції. Високий рівень аудитивної компетенції залежить від багатьох чинників, серед яких ступінь володіння іноземною мовою і здатність до сприйняття іншомовного тексту суб’єктами пізнання, складність сприйманого тексту та його мовний, соціолінгвістичний і соціокультурний контент, та умови аудіювання.