ТЕХНОЛОГІЇ ТА МЕТОДИ ФОРМУВАННЯ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ НАВИЧОК В УЧНІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - СКВОРЦОВА, Світлана; РОМАНИШИН, Руслана (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2022)
Статтю присвячено аналізу технологій та методів, які доцільно використовувати у навчальному процесі при формуванні обчислювальних навичок в учнів початкової школи.Здійснено аналіз науково-методичних джерел та освітніх державних документів, у яких обґрунтовано, що якісне формування обчислювальних навичок передбачає використання ефективних методів навчання. Було також встановлено, що зменшити кількість помилок при обчисленнях можна завдяки опануванню учнями правильною системою орієнтирів, зокрема орієнтувальною основою діяльності. Залежності від характеру дій та операцій, що входять в ООД, вона може бути подана у вигляді алгоритму або у вигляді евристичної схеми, блок-схеми, опорного конспекту, ментальної карти (інтелект-карти), пам’ятки тощо. Але в будь-якому випадку ці унаочнення дають змогу учням початкової школи, у яких провідним типом мислення є наочно-образне, дотримуватись і покроково реалізовувати ООД.Показано, що до засобів навчання належать спеціально створені об’єкти, які беруть участь у навчальній діяльності, які сприяють оптимальному поєднанню теоретичних і практичних компонентів знань та дають змогу суттєво підвищити продуктивність праці всіх учасників навчального процесу. Зокрема у навчальному процесі для використання передбачено комплекс засобів навчання – матеріальних і тих, які створені на підставі ІКТ.