РОЗВИТОК SOFT SKILLS ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ІНКЛЮЗІЇ - БАХМАТ, Наталія (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2022)
Розкрито актуальність підготовки особистості до життя у динамічно змінному світі через систему освіти. Уточнено зміст поняття soft skills («м’які навички»), під яким розуміємо риси особистості, які необхідні для взаємодії та налагодження продуктивних відносин між людьми. Найважливішими засадами навчання молодших школярів в умовах інклюзії визначено рівність з усіма академічними вимогами та отримання можливості самостійного та свідомого вибору напряму навчання дитиною з особливими освітніми потребами. Одним із інструментів у процесі соціальної інтеграції здобувачів початкової освіти в умовах інклюзії визначено мистецтво, яке сприяє створенню умов для зміни смислових конструкцій про себе та про свої взаємини зі світом. Доведено дієвість реалізації засобів мистецтва у процесі формування у здобувачів початкової освіти «м’яких навичок». З’ясовано, що впровадження засобів мистецтва в освітньому процесі формує в учнів основні soft skills, через призму реалізації таких функцій: соціалізуючої, виховної, розвивальної, дидактичної, дозвіллєво-розважальної, естетичної, релаксаційної та рекреаційної. Серед дієвих засобів мистецтва при формуванні soft skills здобувачів початкової роботи в умовах інклюзії визначено театралізовану діяльність; упровадження сюжетно-рольових ігор, цінність яких полягає в тому, що учням надається можливість випробувати різні варіанти, програвати кілька моделей поведінки і на основі цього визначити найбільш оптимальний і правильний результат розв’язання проблеми; інсценування пісень; використання мовних вправ та ін. Обґрунтовано, що театралізована діяльність допомагає учням подолати невпевненість в собі, сором’язливість, учить їх бачити прекрасне в житті і в людях. Аргументовано, що завдяки театру майбутні педагоги можуть реалізовувати різноманітні форми та методи роботи, які будуть сприяти активному залученню всіх учасників освітнього процесу до практичної діяльності.