«ЧАРІВНІ ІСТОТИ УКРАЇНСЬКОГО МІФУ. ДУХИ ПРИРОДИ» ДАРИ КОРНІЙ: МЕТОДИКА ШКІЛЬНОГО ВИВЧЕННЯ - РУДЮК, Тетяна; КАПЛЕНКО, Оксана (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2023)
Актуалізовано питання необхідності розробки спеціального методичного підходу до вивчення книги Дари Корній «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи» на уроках української літератури у 6 класі. Розглянуто особливості шкільного вивчення творів із зазначеної книги: «Лісовик», «Водяник» і «Польовик» в поєднанні з казками, які подає письменниця до кожного міфу. Обґрунтовано ефективність застосування сюжетного аналізу літературних текстів. Наголошено на доцільності аналізу міфологічних структур творів: міфічних істот, обрядів і замовлянь. Описано методику текстуального опрацювання творів книги, зокрема подано різні види навчальної діяльності аналітико-синтетичного та творчого характеру. Запропоновану методику доречно застосовувати і до інших міфів та казок книги, призначених для урочного та позакласного читання. Розроблено методичні рекомендації щодо організації навчальної діяльності, що дозволяє вирішувати проблему вивчення творчості Дари Корній в шкільному курсі української літератури (6 клас).