ЯКІСТЬ ОСВІТИ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД, РОЗУМІННЯ ПОНЯТТЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ У РІЗНІ ІСТОРИЧНІ ЕПОХИ - ДЕСЯТОВ, Тимофій; МОВЧАН, Валентина (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2023)
Порушено і розкрито важливу й водночас недостатньо вивчену в освітніх і педагогічних науках проблему якості освіти, розуміння поняття якості освіти у різних історичних епохах. Проаналізовано сучасні зарубіжні та вітчизняні теорії забезпечення якості освіти. Зазначено про необхідність зміни концепції викладання, дотримання балансу між викладанням та дослідженням, зміщення акценту від запам'ятовування фактів до розвитку потреб вміння вчитися. Доведено, що університети мають сконцентрувати увагу на вдосконалення освітніх програм, на результативну співпрацю з роботодавцями, дуальне та практикоорієнтоване навчання. Ключові слова: якість; навчання; викладання; стейкхолдер; кваліфікаційні навички; державний стандарт; доіндустріальна (аграрна) епоха; індустріальна епоха; інформаційна епоха; освітні програми; практикоорієнтовані програми; короткострокові програми; стажування; дуальна освіта; кваліфікаційний розрив.