ГЛОБАЛІЗАЦІЙНІ ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ОСВІТУ ДОРОСЛИХ - ДЕСЯТОВ, Тимофій (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2023)
Статтю присвячено вивченню тенденцій розвитку міжнародної інтеграції в андрагогічній галузі. Доведено, що андрагогіка, як наука про навчання дорослих, зростає важливістю у світі, особливо у зв’язку зі змінами в економіці, технологіях та соціальних умовах. Розглянуті основні виклики та тенденції у сфері міжнародної андрагогічної інтеграції, а також представлені стратегії та рекомендації для її подальшого розвитку. Зазначено, що глобалізація освіти дорослих визначається як процес взаємодії та інтеграції освітніх систем, програм, практик та інституцій різних країн та регіонів з метою забезпечення якісної освіти для дорослих на міжнародному рівні. З’ясовано, що у країнах Заходу освіта дорослих постає у двох основних формах: європейській та американській. Доведено, що особливе місце в реалізації ідеї освіта протягом усього життя відводиться університетам. Акцентовано увагу на те, що глобалізація, швидкий розвиток технологій та зміни в економічній сфері ставлять перед андрагогічними спеціалістами нові виклики та завдання.