МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННОГО НАВЧАННЯ У ТЕХНІЧНИХ КОЛЕДЖАХ - ТКАЧУК, Станіслав; ЧИЧУК, Вадим; МЕЛЬНИК, Олексій (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2023)
Статтю присвячено актуальній проблемі конструювання гібридних освітніх ресурсів на основі різних форм наукових результатів, представлених у хмарній обчислювальній платформі, а також розроблено технологію автоматизації побудови освітніх траєкторій із застосуванням віртуальних моделюючих об'єктів та евристичних алгоритмів оптимізації. Проведений теоретичний аналіз використання технологій електронного навчання у освітньому процесі коледж показав, що при використанні психолого-педагогічних технологій електронного навчання спостерігається посилення пізнавальної мотивації студентів, що пов’язано з ефектом новизни, можливістю використання ІКТ для самостійного здобування знань. Аргументоовано, що використання ІКТ надає можливість подолати деякі проблеми традиційного навчання; сприяє розширенню аудиторії слухачів дистанційних курсів, надає можливість задовольнити індивідуальні освітні потреби студентів та реалізувати їх творчий потенціал. Теоретично обґрунтовано й розроблено методику використання технологій електронного навчання в підготовці молодших бакалаврів комп’ютерних наук та визначено засоби системи електронного навчання, за допомогою яких вона реалізується. Зазначено, що специфіка використання ІКТ і технологій електронного навчання у підготовці молодших бакалаврів комп’ютерних наук полягає у тому, що ці технології є, з одного боку, об’єктом вивчення і основним інструментом майбутньої професійної діяльності та самоосвіти студентів, а з іншого – засобами навчання. Вмотивовано, що використання технологій електронного навчання у процесі навчання майбутніх молодших бакалаврів комп’ютерних наук повинно ґрунтуватися на принципах систематичності, наукової обґрунтованості та педагогічної виваженості.