ІНТЕРАКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИХОВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ЗРІЛОСТІ СТАРШОКЛАСНИКІВ - СТРЕЛЬБИЦЬКА, Світлана (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2023)
Статтю присвячено інтерактивним технологіям виховання соціальної зрілості старшокласників. Проаналізовано сутність понять «технологія», «інтеракція», «інтерактивні технології» в наукових джерелах. З’ясовано, що соціальну зрілості старшокласників можна виховувати завдяки впровадженню інтерактивних методів виховання та розглядати їх як інноваційні методи, за допомогою яких здійснюється переведення особистості учня в позицію активного суб’єкта виховного процесу. Розкрито особливості підліткового віку, їх вплив на виховання соціальної зрілості старшокласників та на загальний розвиток особистості. Досліджено класифікацією інтерактивних технологій, розглянуто технології кооперативного навчання, технології ситуативного моделювання, інтерактивні технології колективно-групового навчання, технології опрацювання дискусійних питань. Обґрунтовано переваги зростання активності учасників освітнього процесу, сутність якого полягає в організації cпiльного пpoцecу пiзнaння, чepeз дiaлoг учнiв мiж coбoю та вчителем, в якому учень є активним учасником взаємодії.