ШЛЯХИ АДАПТАЦІЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ У ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ПРОСТІР (НА ПРИКЛАДІ ВИКЛАДАННЯ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ У ВНЗ)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Олена Леонідівна ДЕНИСЮК

Анотація

У статті проаналізовані шляхи адаптації вищої освіти у європейський простір на прикладі викладання історії України у виші; визначені головні завдання освіти – виховання людини нового мислення, європейських цінностей, яка не тільки має певний запас знаннь, а й володіє практичними навичками їх застосування; визначено, що у своїй діяльності вища школа перш за все керується нормативно - правовими актами, такими як Закон України про вищу освіту, здійснює реформування на основі Національної стратегії розвитку освіти на 2012–2021 роки; акцентована увага на застосуванні у освітньому процесі інноваційних методів і технологій, які спрямовані на активізацію пізнавального інтересу студентів, їхньої зацікавленості навчанням, активності у  різних видах діяльності; показано важливе значення навчального предмету історія України, який формує у студентів поняття національної і громадянської свідомості, патріотизму, моральних  цінностей, коректує поведінку у бік європеїзації; визначна роль історії України у контексті консолідації українського суспільства; розказано про особливості сучасного підходу до викладання історії України як інтегрованої дисципліни, яка відходить від принципу подачі матеріалу «дата - подія - зміст» у бік людиноцентричної системи досліджень; описано використання таких методів викладання як проблемний виклад матеріалу, критичне мислення, застосування особистісно зорієнтованого підходу на основі суб`єкт - суб`єктних відносин між викладачем і студентом

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ДЕНИСЮК, О. Л. (2018). ШЛЯХИ АДАПТАЦІЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ У ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ПРОСТІР (НА ПРИКЛАДІ ВИКЛАДАННЯ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ У ВНЗ). Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (5). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/2483
Розділ
Статті
Біографія автора

Олена Леонідівна ДЕНИСЮК, Київська муніципальна академія естрадного та циркового мистецтв

викладач кафедри гуманітарних та мистецьких дисциплін

Посилання

Національна стратегія розвитку освіти в Україні на 2012–2021 роки. URL: http://www.meduniv.lviv.ua/files/info/nats_strategia.pdf.

Закон України про вищу освіту: станом на 2017р. Верховна Рада України. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1556-18.

Кравець В. Проблеми модернізації вищої освіти України в умовах глобалізації. URL: http://www.pravoznavec.com.ua/period/article/58387/%C2.

Сухий О. Сучасна історична наука в Україні: візії та напрями. URL: http://shron1.chtyvo.org.ua/Sukhyi_Oleksii/Suchasna_istorychna_nauka_v_Ukraini_vizii_ta_napriamy.pdf.