НАУКОВА КОМУНІКАЦІЯ ЯК СКЛАДНИК ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Олександр Валентинович БЄЛІКОВ

Анотація

Проаналізовано сутність понять «комунікація», «наукова комунікація», «засоби наукової комунікації» та різних підходів до розуміння наукової комунікації (соціологічний, інформаційний), наукову комунікацію в педагогічній науці як професійно спрямований інформаційний обмін у науково-педагогічному співтоваристві, що відбувається за допомогою різних засобів передачі та отримання науково-педагогічної інформації.

Акцентовано увагу на тому, що сучасні форми наукової комунікації відкривають величезні перспективи для наукової та дослідницької діяльності, для розвитку вченого як професіонала у своїй галузі та для підтримки його конкурентоспроможності на науковому ринку.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
БЄЛІКОВ, О. В. (2020). НАУКОВА КОМУНІКАЦІЯ ЯК СКЛАДНИК ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (1). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/36-41
Розділ
Статті
Біографія автора

Олександр Валентинович БЄЛІКОВ, ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет»

аспірант кафедри педагогіки вищої школи

Посилання

Ушаков Е.В. Введение в философию и методоло-гию науки: учебник. Москва: Экзамен, 2005. С. 418−420.

Соколов А.В. Общая теория социальной коммуникации: учеб. пособие. СПб.: Михайлов, 2006. С. 151.

Шемаєва Г. Роль професійних об’єднань в інфор-маційному забезпеченні розвитку науки. Вісник книжкової палати. 2005. № 7. С. 16.

Мирская Е.З. Коммуникация в науке. Вопросы философии. 1969. № 8. С. 104.

Выдрин О.В. Научная коммуникация: к методологии исследования. Вестник Челябинского государственного университета: Философия. Социология. Культурология. 2009. № 42 (180). Вып. 15. С. 112−117.

Розина И.Н. Педагогическая и профессиональ-ная коммуникация в академических Интернет-сообществах. Актуальные проблемы теории коммуникаций. СПб.: Изд-во СПб ГПУ, 2004. С. 314–331.

Зелінська H.B. «Традиційна» періодика у системі сучасної наукової комунікації: тенденції та перс-пективи. Наука України у світовому інформаційному просторі. Київ: Академперіодика, 2011. Вип. 5. С. 20–27.

Горбенко Я.О. Тенденції розвитку наукових комунікацій в сучасній Україні. Вісник Харківського національного університету iм. В.Н. Каразіна. 2009. №881. Соціологічні дослідження сучасного суспільства: методологія, теорія, методи. Вип. 24. С. 167–174.