ІННОВАЦІЇ В ОСВІТІ. СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ВИЩОЇ ОСВІТИ В АСПЕКТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Світлана Володимирівна Іванова

Анотація

В статті розкриваються актуальній проблемі впровадження інновацій в освітню практику вищих навчальних закладів. Проаналізовано загальні інноваційні тенденції в контексті євроінтеграційних і глобалізаційних світових процесів у сфері вищої, інноваційні процеси в освітній галузі, що спираються на сучасні методологічні підходи; особливості розробки та впровадження у навчальну діяльність інноваційних технологій професійного становлення сучасного фахівця. Досліджувана проблема висвітлюється за такими напрямами: концептуальні засади та методологічні підходи до вищої освіти в умовах інформаційного суспільства; практика впровадження освітніх інновацій в системі професійної освіти майбутніх фахівців; інноваційні методичні аспекти підготовки студентів у вищій школі.

Висвітлюється питання щодо шляхів підвищення конкурентноспроможності будь- якої країни у сучасному світі, які передбачають перехід від екстенсивного використання людських ресурсів з низьким рівнем базової професійної підготовки до інтенсивного використання висококваліфікованої робочої сили, адаптованої до умов соціально орієнтованої економіки інноваційного типу. Побудова такої економіки потребує формування в країні цілісної системи ефективного перетворення сучасних знань у нові технології, продукти і послуги, що знаходять своїх реальних  споживачів на національних або глобальних ринках, тобто потребують розробки ефективної національної інноваційної системи. Для українського суспільства, що відкриває свою національну самоідентичність, принципове значення має розробка проблем удосконалення управління інноваційними процесами у вищій школі, аналіз сучасного стану вітчизняної системи вищої освіти, розкриття соціальних механізмів її інноваційного розвитку.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Іванова, С. В. (2016). ІННОВАЦІЇ В ОСВІТІ. СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ВИЩОЇ ОСВІТИ В АСПЕКТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (1). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/982
Розділ
Статті
Біографія автора

Світлана Володимирівна Іванова, Державна інспекція навчальних закладів України

кандидат педагогічних наук

Посилання

Енциклопедія освіти / Акад. пед. наук України ; гол. ред. В.Г.Кремень. –К.: Юрінком Інтер, 2008. – С. 338-340.

Національна доповідь "Розвиток системи освіти в Україні в 1995-2004 рр..". - Національна доповідь України, представлений на Міжнародний форум «Освіта для стійкого розвитку: на шляху до суспільства знання».

Інновації у вищій освіті: проблеми, досвід, перспективи : монографія / за ред. П. Ю. Сауха. – Житомир : Вид-во ЖДУ ім. Івана Франка, 2011. – 444 с.

Олійник П. М. Передові педагогічні технології, дидактично-методичні особливості та можливості їх / П. М. Олійник // Метод навчання і наукових досліджень у вищій школі : на-вч. посіб. / за ред. С. У. Гончаренка, П. М. Олійника.- К. : Вища шк., 2003. – С. 138.

Журавський В.С. Вища освіта як фактор державотворення і культури в Україні. – К.: Видавничий дім “Ін Юре”, 2003. –4 16 с/