ВАРІАБЕЛЬНІСТЬ СЕРЦЕВОГО РИТМУ ТА ЦЕНТРАЛЬНА ГЕМОДИНАМІКА В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ АДАПТАЦІЇ ДО ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ ОРГАНІЗМУ СТУДЕНТІВ ЩО СПЕЦІАЛІЗУЮТЬСЯ У ВОЛЕЙБОЛІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Сергій Георгійович Приймак

Анотація

Підвищений рівень систолічного, діастолічного та, відповідно, пульсового артеріального тиску найвищий у гравців лінії атаки. При цьому, у них відмічається відносно низькі значення частоти серцевих скорочень і свідчить про те, що забезпеченість трофіки визначається, головним чином, систолічним викидом серця. 

Для  регуляції серцевого  ритму гравців лінії атаки притаманним є центральна та гуморальна складові в регуляції серцевого ритму. На фоні цих відмінностей у них відзначається достатньо високий рівень сумарної потужності спектру варіабельності серцевого ритму, який відображає абсолютний рівень активності регуляторних систем.

На відміну від гравців лінії атаки для гравців, до обов’язків яких є, більшою мірою, забезпечення захисних дій притаманні високі значення ударного об’єму крові і, відповідно, хвилинного об’єму  при вищих значеннях частоти серцевих скорочень, що свідчить про відносно нижчу скоротливість серця. 

Незважаючи на превалювання швидкісно-силового компоненту забезпечення діяльності центральних блокуючих та зв’язуючих, гравці даних амплуа мають найвищий рівень PWC170∙кг-1, що детермінується, на нашу думку, швидкісно-силовими можливостями м’язових груп нижніх кінцівок та функціональними можливостями серцево-судинної системи. В фазу реституції, відбувається інверсія спектральних потужностей за рахунок збільшення високохвильової компоненти з недовідновленням даної ознаки в діапазоні 11,6-72,8% в залежності від ігрового амплуа.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Приймак, С. Г. (2017). ВАРІАБЕЛЬНІСТЬ СЕРЦЕВОГО РИТМУ ТА ЦЕНТРАЛЬНА ГЕМОДИНАМІКА В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ АДАПТАЦІЇ ДО ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ ОРГАНІЗМУ СТУДЕНТІВ ЩО СПЕЦІАЛІЗУЮТЬСЯ У ВОЛЕЙБОЛІ. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (15). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/1825
Розділ
Статті
Біографія автора

Сергій Георгійович Приймак, Чернігівський національний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка

доцент кафедри біологічних основ фізичного виховання, здоров'я та спорту, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент

Посилання

Носко М.О., Данілов О.О., Маслов В.М. Особливості проведення тренувального процесу при заняттях зі студентами у групах спортивного удосконалення: [спортивні ігри]. Фізичне виховання і спорт у ВНЗ при організації кредитно-модульної технології: підруч. для ВНЗ. Київ, 2011. С. 115–134.

Приймак С.Г. Спектральний аналіз варіабельності серцевого ритму студентів, що займаються в групах спортивно-педагогічного удосконалення. Вісник Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка. Серія: Педагогічні науки. 2017. № 144. С. 199–202.

Романенко В. Психофизиологический статус студенток. Saarbrüucken: LAP LAMBERT Publishing, 2013. 192 с.

Оценка показателей вариабельности сердечного ритма у спортсменов циклических видов спорта / С.М. Разинкин, А.С. Самойлов та інші. Спортивная медицина: наука и практика, 2015. №4. С. 46–55.

Шлык Н.И. Сердечный ритм и тип регуляции у детей, подростков и спортсменов: монография. Ижевск: Удмуртский университет, 2009. 255 с.

Сонькин В.Д. Проблема оценки физической работоспособности. Вестник спортивной науки. 2010. № 2. С. 37–42.

Гаврилова Е.А. Использование вариабельности ритма сердца в оценке успешности спортивной деятельности. Практическая медицина. 2015. № 3(1). С. 52–57.

Task Force of the European Society of Cardiology and the North American Society of Pacing and Electrophysiology. Heart rate variability. Standarts of Measurement. Physiological interpretation and clinical use. Circulation. 1996. V.93. P. 1043–1065.

Белоцерковский З.Б. Эргометрические и кардиологические критерии физической работоспособности у спортсменов. М.: Советский спорт, 2005. 312 с.

Минько А.А. Статистический анализ в MS Excel. М.: Вильямс, 2004. 448 с.