ПЕДАГОГІЧНА ОСВІТА ЯПОНІЇ: СУЧАСНА ОСВІТНЯ ПОЛІТИКА, ПРАКТИКА І ПРОЦЕС ЦІЛЕФОРМУВАННЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Тимофій Михайлович ДЕСЯТОВ

Анотація

У статті доведено, що вплив інтеграційних процесів, зростання ролі глобалізації вимагають необхідність принципової зміни ролі педагога, його взаємовідносини з учнями, його перетворення в організатора пізнавальної діяльності учнів, а учнів – в активних суб’єктів пізнання і перетворення. Зазначено, що реалізація завдань підготовки педагога залежить від стану педагогічної освіти, що потребує об’єктивного аналізу накопиченого світового досвіду базової та післядипломної педагогічної освіти – найважливішого джерела визначення стратегії сучасної професійно-педагогічної підготовки вчителів. Досліджено, що серед країн, які останніми роками пов’язують з системою освіти свої разючі успіхи у соціальному, економічному, політичному житті – Японія, яка представляє східно-азійський тип освіти та педагогічної освіти, де відбувся унікальний синтез англосаксонського, європейського та національного педагогічного досвіду.

Наголошено, що розвиток освіти Японії тісно пов’язаний з демографічною ситуацією, земельним розвитком, економікою і суспільством. Тому політика і планування в галузі освіти включені до Японських державних економічних планів, а також до Національних планів державного розвитку, що затверджуються Кабінетом Міністрів.

Підкреслено, що перед загальноосвітньою школою поставлене стратегічне завдання – формувати здатність і мотивацію до самоосвіти. Шкільна освіта має створити фундамент навчання протягом життя. Доведено, що учитель в японській школі виконує безліч функцій, відповідаючи не тільки за якість навчання, а й дисципліну учнів, організацію їх вільного часу. Саме тому держава здійснює суворий добір серед випускників ЗВО, які виявляють бажання обрати вчительський фах. В Японії діє відкрита система здобуття професії вчителя, яка допускає підготовку не тільки на педагогічних факультетах, а й на всіх інших відділеннях університетів і коледжів.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ДЕСЯТОВ, Т. М. (2019). ПЕДАГОГІЧНА ОСВІТА ЯПОНІЇ: СУЧАСНА ОСВІТНЯ ПОЛІТИКА, ПРАКТИКА І ПРОЦЕС ЦІЛЕФОРМУВАННЯ. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (1). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/3223
Розділ
Статті
Біографія автора

Тимофій Михайлович ДЕСЯТОВ, Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького

доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки і психології,  директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва

Посилання

Джуринский А. Н. Японское чудо: мифы и реальность. Школьное образование и воспитание в Японии. М.: УРАО, 1998. 64 с.

Кирда А. Г. Особливості розвитку цілей в системі освіти Японії. Вісник НАУ. Серія: Педагогіка, психологія, 2009. №1 (2009). С. 30–31.

Outline of Education in Japan. Tokyo: Ministry of Education. 1989. P. 78.

Minamino Junior High School. URL: https://www.city.hachioji.tokyo.jp/.

Waseda University, School of Education. URL: https://www.waseda.jp/fedu/edu/en/.

Кадзуо И. Школьное образование в Японии; пер.с япон. Токио: International Society for Educational Information Inc. 2000. 52 c.

佐藤順一 (2004). 現代教育制度. 東京: 学文社.

熊谷一乗 (1996). 現代教育制度論. 東京: 学文社.

中学校 学習指導要領 (2006). 中学校 学習指導要領 . 東京: 文部科学省.

梅木松助 (1994). 教育学概説. 東京: 学芸図書馘更.

真野宮雄、増田實 (1994). 現代教育概説. 東京: 学術図書出版